vardagsmotion

Svenskarna rör för lite på sig

Den som tror att genomsnittssvensken rör tillräckligt mycket på sig har en felaktig bild över hur det ser ut i verkligheten. Enligt en SCAPIS-studie som genomförts är det endast 7% av alla som är mellan 50 och 65 år som har tillräckligt mycket fysisk aktivitet.

Träningstrend

Just nu är det en stor träningstrend som sveper över landet och motionslopp i olika kategorier är mycket populära att delta i. Dessutom har idrottsföreningarna fler medlemmar än någonsin. Vi ägnar oss alltså åt mer planerad eller organiserad aktivitet än någonsin tidigare gjort. Det är inte detta som är problemet. Bekymret är att vi all övrig tid är alldeles för stillasittande och får för lite vardagsmotion.

Mest stillasittande i Europa

Sveriges befolkning är en av de som är mest välutbildade i hela Europa. Det leder till den typen av jobb som är stillasittande och tyvärr har vi svårt att lyckas få till tillräckligt mycket fysisk aktivitet utöver arbetstid och svensken är den som är mest stillasittande i hela Europa. Svenskar i åldern 50-65 är sitter stilla mer än 60% av sin vakna tid.

Överskattar den aktiva tiden

Det är mycket lätt att överskatta den aktiva tid som finns i realiteten och underskatta hur mycket stillasittande tid som finns. De flesta anger ungefär dubbelt så mycket aktivitet än vad vi egentligen genomför.

Svensken bör bibehålla den höga schemalagda träningsnivån, men komplettera den med mer vardagsmotion. Dessutom måste vi sitta stilla i mindre utsträckning och regelbundet avbryta sittandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top