En sprinter av allra högsta klass som springer ett 100-meters lopp accelererar så långt som upp till 60 meter. Maxhastigheten kan hållas i ungefär 20 meter och den sista sträckan går sedan successivt långsammare.
Det är i få sporter som maxhastigheten egentligen behöver tränas upp. I lagsporter som exempelvis innebandy och fotboll är det få löpningar, om ens några, som är upp till 60 meter. Därför behöver dessa spelare bara träna acceleration och uthållighet. Bortsett från att maxlöpning aldrig används i match är det dessutom i det momentet som skador lättast uppstår.
Viktiga ingredienser i snabbhet är styrka, balans och koordination. Styrka förbättrar koordination och balans samtidigt som balans och koordination bidrar till styrka.
Hur börjar du då att träna snabbhet? Till att börja med är det viktiga att träna på ett sätt så att du inte går sönder. Är du nybörjare eller inte tränat på ett tag bör du börja med att jogga tills pulsen går upp och sedan gå till dess att pulsen återhämtat sig. Detta ska upprepas 20-30 gånger varje träningspass. När du gjort detta de första 7-10 träningspassen har du börjat få igång musklerna samtidigt som du byggt upp ett grundflås som är viktigt i snabbhetsträning.
När grundkonditionen är igång behöver du inte träna specifikt för att upprätthålla den. Den intensiva styrketräningen du bör utföra för att träna snabbhet räcker får att fortsätta förbättra uthålligheten.
För att träna den typ av snabbhet du kommer ha mest nytta av ska du alltså träna acceleration. Det gör du effektivast genom att springa korta sträckor och träna upp explosiviteten. Exempel på träning för att förbättra detta är träna starter, springa i uppförsbacke eller med släde eller genom styrketräning med vikter.